Marianne Van Velzen is Stadsdichter van Leiden

Sinds eind januari 2018 is Marianne van Velzen de officiële stadsdichter van Leiden. Zij is regelmatig te zien bij activiteiten in de stad. Zo kun je haar onder meer tegenkomen bij de Dodenherdenking op 4 mei, bij het oefenen voor het koraal zingen in de week voor 3 Octoberrrr en ook bij jubilerende winkels.

Als je contact wilt opnemen met Marianne kun je haar bereiken via de mail: marianne@wisselland.nl.

Stadsdichter Leiden, Voorrondes

Wie wordt vanaf 2018 de nieuwe stadsdichter van Leiden?

Leiden gaat weer op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Na drie jaar zal huidig stadsdichter Wouter Ydema in januari 2018 zijn functie overdragen.

Criteria

Bent u woonachtig in Leiden of directe omgeving (Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten of Zoeterwoude), schrijft u kwalitatief goede
gedichten, houdt u van optreden en kunt u ook goed presteren onder druk? Wellicht bent u dan de nieuwe stadsdichter van Leiden.

De stadsdichter schrijft op eigen initiatief en op verzoek poëzie over Leiden, zo’n 5 tot 10 gedichten per jaar, over verschillende onderwerpen en bij verschillende gelegenheden. Afgelopen jaren werd de stadsdichter bijvoorbeeld gevraagd voor gelegenheidsgedichten bij de
Dodenherdenking, bij de 3-Octoberviering, bij festiviteiten van de Universiteit Leiden en bij tal van andere gelegenheden. Wouter Ydema deed het met verve.

Het stadsdichterschap is geen baan en levert dus geen salaris op, wel bekendheid en eer.

Wedstrijdverloop

Initiatiefnemer van de zoektocht is de Stichting Leids Literair Landschap, met het Leidsch Dagblad als mediapartner. De jury bestaat uit
wethouder van cultuur Robert Strijk, Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker en Theo de With, kunstredacteur van het
Leidsch Dagblad.

1e ronde - insturen van gedichten
Kandidaten mogen max. 3 gedichten insturen, waarvan minstens 1 over Leiden moet gaan. Inzenden van de gedichten kan t/m 23 oktober via e-mail naar: info@leidsliterairschap.nl, of leidsliterairlandschap@gmail.com. De gedichten worden anoniem aan de jury voorgelegd.

Uit de inzendingen kiest de jury 4 kandidaten. Deze shortlist wordt in het Leidsch Dagblad van 11 november bekend gemaakt. Daarin
verschijnt ook een selectie van de ingezonden gedichten.

Voorronde - 22 november 2017
Omdat stadsdichters ook moeten kunnen optreden in het openbaar, volgt in november een eerste poëzieavond waarop de dichters eigen werk voordragen.

De vier geselecteerde kandidaten treden op woensdag 22 november voor het eerst op. Vanaf 20.00 uur zullen ze zich in Old School
(Pieterskerkhof 4a) in verschillende voordrachtrondes presenteren met hun werk aan het publiek. Op deze avond geeft de jury tips en aanwijzingen voor (nog) betere optredens, er vallen die avond geen kandidaten af.

Presentatie
De presentatie van de avond is in handen van Mieke Spaans.

Genomineerde dichters
Ditmar Bakker, Egon Snelders, Gerard Schelvis en Marianne van Velzen

De foto's van de kandidaten zijn gemaakt door Patricia Nauta, Stadsfotograaf Leiden

Finale - 31 januari 2018
Alle vier de kandidaten gaan door naar de finaleavond op woensdag 31 januari in de bibliotheek (BplusC Nieuwstraat 4). Vanaf 20.00 uur treden ze opnieuw verschillende malen op, waarbij publiek en jury de twee beste kandidaten kiezen voor de grote finale. Hieruit kiest de jury de uiteindelijk winnaar.

Aan het einde van de avond draagt scheidend Stadsdichter Wouter Ydema het stokje over.

Inloop 19.30 uur, start 20.00 uur

Genomineerde dichters
Ditmar Bakker, Egon Snelders, Gerard Schelvis en Marianne van Velzen

Presentatie
De presentatie van de avond is in handen van Mieke Spaans.

De jury bestaat uit:
Paul Laudy – wethouder van Bouw en Openbare Ruimte
Willeke van der Meer – eigenares boekhandel Kooyker
Theo de With – redacteur kunst & cultuur Leidsch Dagblad

Wouter Ydema is als adviseur aan de jury verbonden.

LLL_logo_fc

VERKIEZING STADSDICHTER 2014 - 2015

Het Leids Literair Landschap heeft de Verkiezing Stadsdichter 2014 - 2015 georganiseerd.

Finale ronde verkiezing Stadsdichter - 29 januari 2015 - Nieuwe Stadsdichter Wouter Ydema

AA5807

Op donderdag 29 januari werd in de Koolzaal van de Openbare Bibliotheek (locatie Nieuwstraat) in Leiden Wouter Ydema gekozen tot nieuwe stadsdichter van Leiden. In de komende 2 jaar zal Wouter de stad gevraagd en ongevraagd verblijden met zijn poëzie. 
Zo'n 150 man publiek zag en hoorde de finalisten -Ferdinand van Heijningen, Frank Fabian van Keeren, Christiaan van Tol en Wouter Ydema- onder meer 2 verplichte nummers voordragen: een gedicht over de nieuwe cultuurtempel 'Gebr. de Nobel' en een ode (of niet-ode) aan de scheidend stadsdichter Jaap Montagne.
Na twee rondes werden Ydema en Van Keeren door publiek en jury gekozen tot finalisten. In de finale werd al snel duidelijk wie de winnaar zou worden en de jury -bestaande uit Jaap Montagne, Willeke van der Meer en Theo de With- was dan ook snel klaar met zijn oordeel. Jaap Montagne heeft per direct het stokje overgedragen aan zijn opvolger.
 

Tweede ronde verkiezing Stadsdichter - 20 november 2014

 
Op 20 november heeft bij de Boekenzolder, Middelstegracht 38, de tweede ronde plaatsgevonden met de uit de eerste ronde gekozen vier kandidaten. Te weten: Ferdinand van Heijningen, Frank Fabian van Keeren, Christiaan van Tol en Wouter Ydema. Zij hebben op deze avond voor het publiek elk drie gedichten in twee rondes voorgedragen. Een thema was hierin verplicht; De Leidse Singels. In deze ronde heeft de jury wel beoordeeld, maar nog niet geoordeeld.  Alle kandidaten gaan door naar de finale op 29 januari in de Koolzaal van de Openbare Bibliotheek (locatie Nieuwstraat). 

Eerste ronde verkiezing Stadsdichter - 18 oktober 2014

Iedereen die woonachtig is in Leiden of de omliggende gemeentes Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest kan mee doen. Door maximaal 3 gedichten in te sturen, waarvan er minstens 1 over Leiden of een gebeurtenis in Leiden moet gaan. Stuur je gedicht(en) t/m 18 oktober aan leidsliterairlandschap@gmail.com. Een deskundige jury bepaalt wie van de inzenders doorgaat naar de volgende ronde. De jury bestaat uit: Theo de With - kunstredacteur bij het Leidsch Dagblad, Willeke van der Meer - Boekhandel Kooyker, Jaap Montagne  - scheidend Stadsdichter van Leiden.
 
In de tweede ronde treden de deelnemers op voor publiek; Boekenzolder op 20 november 2014. Ze krijgen van te voren een onderwerp op waarover ze een gedicht moeten schrijven. Dat gedicht en een gedicht over een vrij onderwerp dragen ze voor. De derde en laatste ronde vindt plaats in de Poëzieweek. Op 29 januari 2015 treden de kandidaten op met een gedicht over een actueel onderwerp en nog een vrij werk. De jury en het publiek bepalen die avond wie er de nieuwe Stadsdichter van Leiden wordt. Jaap Montagne zal zijn ambt diezelfde avond nog overdragen.
 

boek1