LLL_logo_fc

VERKIEZING STADSDICHTER 2014 - 2015

Het Leids Literair Landschap heeft de Verkiezing Stadsdichter 2014 - 2015 georganiseerd.

Finale ronde verkiezing Stadsdichter - 29 januari 2015 - Nieuwe Stadsdichter Wouter Ydema

AA5807

Op donderdag 29 januari werd in de Koolzaal van de Openbare Bibliotheek (locatie Nieuwstraat) in Leiden Wouter Ydema gekozen tot nieuwe stadsdichter van Leiden. In de komende 2 jaar zal Wouter de stad gevraagd en ongevraagd verblijden met zijn poëzie. 
Zo'n 150 man publiek zag en hoorde de finalisten -Ferdinand van Heijningen, Frank Fabian van Keeren, Christiaan van Tol en Wouter Ydema- onder meer 2 verplichte nummers voordragen: een gedicht over de nieuwe cultuurtempel 'Gebr. de Nobel' en een ode (of niet-ode) aan de scheidend stadsdichter Jaap Montagne.
Na twee rondes werden Ydema en Van Keeren door publiek en jury gekozen tot finalisten. In de finale werd al snel duidelijk wie de winnaar zou worden en de jury -bestaande uit Jaap Montagne, Willeke van der Meer en Theo de With- was dan ook snel klaar met zijn oordeel. Jaap Montagne heeft per direct het stokje overgedragen aan zijn opvolger.
 

Tweede ronde verkiezing Stadsdichter - 20 november 2014

 
Op 20 november heeft bij de Boekenzolder, Middelstegracht 38, de tweede ronde plaatsgevonden met de uit de eerste ronde gekozen vier kandidaten. Te weten: Ferdinand van Heijningen, Frank Fabian van Keeren, Christiaan van Tol en Wouter Ydema. Zij hebben op deze avond voor het publiek elk drie gedichten in twee rondes voorgedragen. Een thema was hierin verplicht; De Leidse Singels. In deze ronde heeft de jury wel beoordeeld, maar nog niet geoordeeld.  Alle kandidaten gaan door naar de finale op 29 januari in de Koolzaal van de Openbare Bibliotheek (locatie Nieuwstraat). 

Eerste ronde verkiezing Stadsdichter - 18 oktober 2014

Iedereen die woonachtig is in Leiden of de omliggende gemeentes Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest kan mee doen. Door maximaal 3 gedichten in te sturen, waarvan er minstens 1 over Leiden of een gebeurtenis in Leiden moet gaan. Stuur je gedicht(en) t/m 18 oktober aan leidsliterairlandschap@gmail.com. Een deskundige jury bepaalt wie van de inzenders doorgaat naar de volgende ronde. De jury bestaat uit: Theo de With - kunstredacteur bij het Leidsch Dagblad, Willeke van der Meer - Boekhandel Kooyker, Jaap Montagne  - scheidend Stadsdichter van Leiden.
 
In de tweede ronde treden de deelnemers op voor publiek; Boekenzolder op 20 november 2014. Ze krijgen van te voren een onderwerp op waarover ze een gedicht moeten schrijven. Dat gedicht en een gedicht over een vrij onderwerp dragen ze voor. De derde en laatste ronde vindt plaats in de Poëzieweek. Op 29 januari 2015 treden de kandidaten op met een gedicht over een actueel onderwerp en nog een vrij werk. De jury en het publiek bepalen die avond wie er de nieuwe Stadsdichter van Leiden wordt. Jaap Montagne zal zijn ambt diezelfde avond nog overdragen.
 

boek1